PASIÓN POR EL CHOCOLATE

Una página especial para los amantes del chocolate ...

Een speciale pagina voor chocoladeliefhebbers ....

Además del chocolate en barras o tabletas como las de Meurisse o la Mignonnette de Côte d'Or y las Matinettes de Jacques, también se venden "callets" y otros productos (pasta de nueces, frutos secos) que permiten preparar deliciosos postres. El grupo Barry Callebaut suministra a hoteles, restaurantes y a chocolateros. 

Naast chocolade in repen of in tabletten zoals die van Meurisse, Mignonnette de Côte d'Or en Jacques' Matinettes, worden er ook "callets" en andere producten (notenpasta's, gedroogd fruit)) verkocht, waardoor het mogelijk is om heerlijke desserts te bereiden. De Barry Callebaut-groep bevoorraadt restaurants en chocolatiers..

 

Los Belgas compran muy a menudo "pralinés" como regalo. Los compran en tiendas y supermercados (sobre todo marcas como Guylian y el grupo Gudrun.

De manera general prefieren comprar pralinés al peso porque permite armar un surtido personal.  El praliné belga se elabora con chocolate de calidad superior con un contenido de cacao del 43 %, es decir, un 8 % por encima de la norma aplicable (la tasa mÍnima es del 35 %. Además en Bélgica muelen las habas de cacao a 12 micras según lo especificado por los reglamentos oficiales, mientras que Gran Bretaña los muele a 24 micras..

Los rellenos son refinados y varían desde mazapán, mousse de chocolate, crema batida, crema de chocolate blanco, avellanas, pan de jengibre, naranja, licor de café o licor de cereza. 

En cuanto a "los pralinés" comercializadas existen varias marcas de renombre como Leonidas, Neuhaus, Sweertvaegher y Godiva. Estas marcas tienen tiendas en casi todas las ciudades y municipios. 

 

Belgen kopen vaak "pralines" als geschenkje. Ze kopen ze in winkels en supermarkten (vooral merken zoals Guylian en pralines van de groep Gudrun).

Over het algemeen kopen Belgen liever pralines per gewicht omdat men een persoonlijk assortiment kan samenstellen.  De Belgische praline wordt gemaakt met chocolade van superieure kwaliteit met cacao gehalte van 43 % d.i. 8 % boven de geldende norm (het minimum gehalte is 35 %. In België wordt de cacaoboon tot 12 micron gemalen, zoals voorgeschreven door de officiële regelgeving, terwijl bv. Groot-Brittannië dat slechts tot 24 micron maalt.

De vullingen zijn verrfijnd en varieren van marsepein, chocolademousse, slagroom, witte chocoladecrème, hazelnoten, peperkoek, sinaasappel tot koffielikeur of kersenlikeur. 

Wat betreft de pralines zijn er een aantal grote gekende commerciële merken als Leonidas, Neuhaus, Sweertvaegher en Godiva. Deze merken hebben in zowat elke stad of gemeente een winkel. 

 

 

 

 

MAESTROS DE CHOCOLATE

Dominique Persoone

Dominique Persoone estudió en la escuela de hostelería Ter Groene Poorte en Brujas. Pronto podrá trazar su propio camino personal.

Está lleno de ideas. Diseña The Chocolate Shooter para una fiesta de cumpleaños de los Rolling Stones. Para los Red Hot Chili Peppers se le ocurre un praliné picante. Crea un vestido de chocolate con Nicky Vankets. Experimenta con materias primas inusuales como la coliflor, la cola y el wasabi.

Sus creaciones apelan a la imaginación. Busca constantemente combinaciones de sabores y texturas. El Apero consiste en un ganache de maracuyá con lima y vodka. La Samba es un ganache puro de té de samba con una jalea de grietas. El Asian Confetti es un caramelo de vinagre de arroz y salsa de soja, praliné de semillas de sésamo, azúcar crujiente y pimienta sansho. 

Dominique Persoone volgde zijn opleiding aan de hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge. Al snel stippelt hij eigenzinnig zijn persoonlijke weg uit. Hij bruist van de ideeën. Hij ontwerpt The Chocolate Shooter voor een verjaardagsfeestje van de Rolling Stones. Voor de Red Hot Chili Peppers bedenkt hij een pittige praline. Hij creeërt een chocoladejurk met Nicky Vankets. Hij experimenteert met ongewone grondstoffen zoals bloemkool, cola en wasabi.

Zijn creaties spreken tot de verbeelding. Hij zoekt voortdurend combinaties van smaken en texturen.De Apero bestaat uit een ganache van passievrucht met limoen en wodka. De Samba is een pure ganache van sambathee met een gelei van griottes. De Asian confetti is een karamel van rijstazijn en sojasaus, praliné van sesamzaadjes, knettersuiker en sansho peper.

 

Pierre Marcolini

Pierre Marcolini es considerado uno de los chocolateros más excepcionales del mundo. A finales de los años 60, Marcolini pasó parte de su infancia con sus abuelos en Roux, una ciudad minera en las afueras de Charleroi (Bélgica). 30 años después, era uno de los mejores del mundo.

Pierre Marcolini wordt beschouwd als een van de meest uitzonderlijke chocolatiers ter wereld. Eind jaren zestig bracht Marcolini een deel van zijn jeugd door bij zijn grootouders in Roux, een mijnstad in de buitenwijken van Charleroi (België). 30 jaar later behoorde hij tot de wereldtop.

Su pasión por el chocolate pronto se hace evidente. Fue el primero en introducir ganaches a base de té, tomillo, naranja o jazmín. Cuando no está en Brasil, México o Ecuador para seleccionar sus granos de cacao, Pierre Marcolini trabaja todos los días en su taller en Bruselas. Gestiona a más de 400 empleados y tiene una facturación de 60 millones de euros. Su chocolate se vende en todo el mundo. El chocolate de Marcolini se puede encontrar hasta Tokio (Japón) o Shanghai (China).

Zijn passie voor chocolade wordt al heel snel duidelijk. Hij introduceert als eerste ganaches op basis van thee, tijm, sinaasappel of jasmijn. Als hij niet in Brazilië, Mexico of Ecuador vertoeft om zijn cacaobonen te selecteren, werkt Pierre Marcolini elke dag in zijn atelier in Brussel. Hij leidt meer dan 400 medewerkers en kan bogen op een omzet van 60 miljoen euro. Zijn chocolade wordt overal ter wereld verkocht. Chocolade van Marcolini kan je vinden tot in Tokio (Japan) of Shanghai (China).

 

 

Chocolate en GANTE 

Durante la estancia en Madrid, organizada en el marco de las clases de Español Económico en Ciencias Comerciales en la Universidad de Gante, no podemos dejar de degustar chocolate en una chocolatería. Un sitio comparable en Bélgica es la chocolatería Maya

MAYANA Chocoladebar

Sint-Pietersnieuwstraat 99,
9000 Gent

El chocolate utilizado en MAYANA es de excelente calidad. La dueña compra su chocolate en Ámsterdam. Su chocolate "Tres hombres" se suministra directamente a los cultivadores de los frijoles de cacao del Caribe y obtienen un buen precio.
Cada año, Jorne, Andreas y Arjen se enfrentan al Océano Atlántico para conseguir los mejores frijoles de cacao del Caribe. Con el velero Tres Hombres navegan con energía eólica hasta la República Dominicana, donde reciben nuestros frijoles. Así que si comes chocolate en Mayana, no sólo eliges el comercio justo sino también el transporte sostenible.

 

De chocolade die men gebruikt bij MAYANA is van uitstekende kwaliteit. De uitbaatster haalt haar chocolade in Amsterdam. Hun chocolade "Tres hombres" wordt rechtstreeks aangevoerd en de telers van de cacaobonen uit de Caraïben krijgen een correcte prijs.

Jorne, Andreas en Arjen trotseren ieder jaar weer de Atlantische Oceaan om de fijnste cacaobonen uit de Caraïben te halen. Met het zeilschip de Tres Hombres varen zij helemaal op windkracht naar de Dominicaanse Republiek; daar halen zij onze bonen. Als je dus bij Mayana chocolade nuttigt, kies je niet alleen voor fair trade maar ook voor duurzaam transport.